Best verkochte auto’s 2020

 

De TOP 10 ?

De top 10 van best verkochte occasions ziet er al jaren min of meer hetzelfde uit. Dat is niet zo vreemd, het aanbod van occasions verandert niet zo snel als dat van nieuwe auto’s. Het zijn de bekende modellen van de grote merken die elk jaar hoog scoren in de lijst met autoverkoopcijfers.

Bijna alle auto’s in de lijst van populairste occasions van 2019 (en 2020) hebben al generaties lang dezelfde naam. Sommige modellen zijn al meer dan 50 jaar in verschillende edities leverbaar. Het aanbod van tweedehands auto’s met hetzelfde naamplaatje neemt elk jaar toe, omdat er nog altijd nieuwe auto’s bijkomen. Hierdoor wordt ook de populariteit onder occasionkopers en -verkopers steeds groter. We nemen de top 10 van 2019* met je door. Wellicht zit er ook een model voor jou bij?

1. Volkswagen Golf

De Volkswagen Golf is bijna een segment op zich. Het model is al jarenlang de best verkochte occasion en doet het ook altijd goed in de verkooplijst van vaakst verkochte nieuwe auto’s. in 2019 werden er bijna 46.000 tweedehands Volkswagens Golf verkocht door autobedrijven, bijna 5 procent meer dan een jaar eerder. Als occasionkoper heb je veel om uit te kiezen: zeven verschillende generaties, snelle GTi en R-modellen, cabrio’s, stationwagons, de MPV-achtige Golf Plus, diesels, benzineversies, uitvoeringen op aardgas en zelfs hybride en elektrische varianten. En dan zijn er ook nog diverse Golf-afgeleiden, zoals de sedans Jetta en Bora, maar die worden niet meegeteld in de genoemde aantallen.

Zoek naar Volkswagen Golf occasions.

2. Volkswagen Polo

Op nummer 2 staat ook een Volkswagen, de Polo. De kleine broer van Golf is al jaren dé geijkte keuze als je voor een compacte auto gaat. De kracht van de Polo zit ‘m in de ‘volwassen’ uitstraling en rij-eigenschappen, waardoor het compacte model groter aanvoelt dan ‘ie is. De Polo gaat al sinds 1975 met die naam door het leven en er zijn inmiddels zes verschillende generaties van het model. De laatste drie, vanaf bouwjaar 2002, zijn uiteraard het meest populair onder occasionkopers. In totaal verkochten autobedrijven in het afgelopen jaar bijna 43.500 Polo’s, een toename van 8,5 procent ten opzichte van 2018. Ook bij de Polo heb je veel keus in motoren, waarbij de GTI-uitvoering niet onvermeld mag blijven.

Zoek naar Volkswagen Polo occasions.

3. Opel Corsa

De rechtstreekse concurrent van de Volkswagen Polo is de Opel Corsa. In 2019 werden er minder van verkocht dan in 2018, maar met ruim 31.500 exemplaren is de Corsa goed voor een stabiele derde plek. De populariteit van de compacte Opel is eenvoudig te verklaren, hij is goed geprijsd en tegelijkertijd waardevast, voorzien van degelijke techniek en het onderhoud is betaalbaar. De geschiedenis van het model gaat terug tot 1982, toen de Astra nog Kadett heette. Inmiddels zijn er zes generaties verschenen, al was de vijfde, de Corsa E, eigenlijk een uitgebreide facelift van de vierde. Deze editie is dan ook maar 5 jaar leverbaar geweest. De Corsa is in de loop der jaren verkocht met diverse diesel- en benzinemotoren en van diverse generaties zijn er snelle OPC-modellen gemaakt.

Zoek naar Opel Corsa occasions.

4. Renault Clio

Net als vorig jaar op nummer 4: de Renault Clio. Het is de eerste Franse auto in de lijst en al jaren een geliefd model, vanwege zijn comfort, aantrekkelijke vormgeving en prettige occasionprijzen. Ruim 27.000 exemplaren vonden vorig jaar een nieuwe eigenaar via een autobedrijf, dat zijn er iets minder dan in 2018. De naam Clio is jonger dan die van de Golf, Polo en Corsa, want ‘pas’ in 1990 introduceerde Renault de eerste generatie als opvolger van de Renault 5. Inmiddels zijn we toe aan de vijfde generatie en is de Clio uitgegroeid tot een van de populairste modellen van Nederland, ook als nieuwe auto. Bij de Clio is de keuze uit motoren reuze, van zuinige dieselversies tot snelle RS-modellen.

Zoek naar Renault Clio occasions.

5. Ford Focus

Steevast in de top 10 van elk autoverkooplijstje in Nederland staat de Ford Focus. Zeer fijne rij-eigenschappen, een goede prijs-kwaliteit-verhouding en dat van een merk waarmee je overal voor kunt komen rijden. De eerste generatie Ford Focus, een model met destijds zeer opvallende vormgeving, kwam in 1998 op de markt als vervanger van de Escort. In 2018 presenteerde Ford de vierde generatie van het populaire model, dat als hatchback, Wagon en sedan verkrijgbaar is. Van de tweede editie was er bovendien een CC-uitvoering, met stalen vouwdak. Qua motoren is er veel keus en als je goed zoekt, vind je misschien wel een elektrische Focus. Die verscheen in 2013 en is enkele jaren geleverd.

Zoek naar Ford Focus occasions.

6. Ford Fiesta

Van de Ford Focus gaan we door naar de Fiesta, die in 2019 bijna 26.000 keer werd verkocht als occasion – een toename van ruim 7 procent. De Fiesta stijgt daarmee een plaats in de top 10. Wat voor de Focus geldt, gaat voor de Fiesta op in het compacte segment. Aansprekende rij-eigenschappen, veel waar voor je geld en een degelijk imago maken de Fiesta tot een populair model. De geschiedenis gaat terug tot halverwege de jaren ’70 en inmiddels staat de zevende generatie in de showrooms, dus voor elk budget is er wel een Fiesta te krijgen. Er zijn zuinige TDCi-dieselversies, compacte benzinemotoren met en zonder turbo en sportieve ST-versies.

Zoek naar Ford Fiesta occasions.

7. Opel Astra

De tweede Opel in de top 10 is, hoe kan het ook anders, de populaire Astra. Deze naam introduceerde het merk begin jaren ’90 als opvolger van een ander succesnummer, de Kadett. In 2015 kwam de nieuwste, vijfde generatie van de Astra naar Nederland. Behalve een hatchback zijn er van de Astra ook een sedan en een stationwagon beschikbaar en van diverse generaties ook een coupé en een cabriolet. Snelle OPC-versies, met tot 280 pk bij de vorige generatie Astra, zijn ook te vinden in het aanbod. Keuze genoeg dus, ook al omdat het design in de loop der jaren alle kanten op is gegaan. Van doelmatig naar frivool en van sportief naar zakelijk; de Astra heeft vele gedaantes gehad.

Zoek naar Opel Astra occasions.

8. BMW 3 Serie

In de top 10 van best verkochte nieuwe auto’s kom je de BMW 3 Serie niet vaak tegen, maar als occasion is de middenklasse-BMW razend populair. De reden is niet moeilijk: een goed imago, een sportieve rijbeleving en uitstraling, veel luxe en natuurlijk een goede restwaarde. Dat laatste zorgt er ook voor dat de aanschafprijzen wat hoger liggen, maar je krijgt dus ook meer terug bij inruil. Net als de andere auto’s in deze lijst heeft het model een lange geschiedenis, die terug gaat tot halverwege de jaren ’70. De auto is er in verschillende carrosserievarianten (geweest): sedan, stationwagon, coupé, cabrio en als MPV-achtige GranTurismo. Natuurlijk mogen de snelle M-modellen niet onbenoemd blijven, maar de 3 serie is ook met vele andere aansprekende motoren te verkrijgen. Sinds 2015 levert BMW het model bovendien als plug-in hybride.

Zoek naar BMW 3 Serie occasions.

9. Peugeot 206

Het enige model in de top 10 dat je nu niet meer nieuw kunt krijgen is de Peugeot 206. Die auto werd immers opgevolgd door de 207 en later de 208. Hoewel de 206 snel terrein verliest, zo’n 10 procent in 2019, staat het model nog altijd in de top 10. De 206 is dan ook bijna 14 jaar te koop geweest en nog enige tijd geleverd toen de opvolger 207 er al was. Het succesvolle model is ook als occasion aantrekkelijk: een leuk design, lage prijzen en comfortabele rijkwaliteiten. En natuurlijk een keur aan varianten die in de loop der tijd op de markt kwamen, zoals de GTi, de nog snellere RC, de coupé-cabriolet en luxe Roland Garros. Omdat er geen nieuwe exemplaren van de 206 meer bijkomen, maar er wel auto’s verdwijnen omdat ze aan het eind van hun levenscyclus zijn, zal de voorraad langzaam afnemen en daarmee ook het aantal occasionverkopen. Het zou zomaar eens het laatste jaar kunnen zijn dat de 206 in de top 10 staat.

Zoek naar Peugeot 206 occasions.

10. Toyota Aygo

Van alle auto’s in deze occasion top 10 heeft de Aygo de kortste geschiedenis. Het model kwam in 2005 op de markt als onderdeel van een drieling met de Peugeot 107 en Citroën C1. De tweede generatie, met een meer expressieve vormgeving dan de eerste, werd in 2014 uitgebracht. De twee edities hebben dezelfde technische basis en 1.0 driecilinder benzinemotor. In de beginjaren leverde Toyota ook nog enige tijd een 1.4 dieselmotor, maar die is zeldzaam in Nederland. Je omschrijft de Aygo het best met de woorden ‘goedkoop’ en ‘betrouwbaar’ en daarmee verklaar je ook meteen de populariteit van het model. Die nam overigens het afgelopen jaar met bijna 14 procent toe, tot ruim 18.000 verkochte exemplaren. Daarmee stijgt de Aygo naar de tiende plaats.

 


*Bron verkoopcijfers: VWE Automotive

DutchEnglishFrenchGermanItalianPolishSpanish