Beste kleine auto

Wilt u in 2020 een nieuwe kleine auto kopen? Dan heeft u enorm veel keuze. Vrijwel alle merken hebben tegenwoordig wel een compacte stadsauto tussen hun aanbod staan. Om u te helpen kiezen hebben wij de beste kleine auto’s voor 2020 op een rijtje gezet. We zijn ervan overtuigd dat u in onze lijst uw nieuwe A-segmenter (een chique woord uit de industrie voor stadsauto, oftewel mini) zult vinden.

Ga direct naar beneden om onze top 10 compacte auto’s te bekijken. Of lees verder voor meer informatie over deze auto’s op dit moment en of dit een type auto is die voor u geschikt is. En heeft u nu een mooie nieuwe auto gevonden en vraagt u zich af wat u het beste met uw oude auto kunt doen? Laat hem dan hiernaast taxeren en ontvang direct een goed bod. Want wij kopen auto’s, ook met hoge kilometerstanden en met problemen.

Algemene informatie over kleine auto’s en het A-segment anno 2020

De autowereld is volop in beweging en dat is misschien wel het meest merkbaar in het A-segment. Hier vinden we de allerkleinste, meest voordelige autootjes die nergens ter wereld zo populair zijn als in Nederland en België.

Een A-segmenter is compact en wendbaar en perfect voor de korte afstanden. Met de opkomst van de elektrische auto zijn echter veel critici van mening dat de tijd van de klassieke stadsauto voorbij is. Omdat elektrische auto’s vrijwel altijd zijn uitgerust met een regeneratief remsysteem (dat energie die vrijkomt bij het remmen weer terug in de aandrijving stopt) zijn ze nóg zuiniger dan een stadsauto. Bovendien stoten ze natuurlijk niks uit, waardoor ze het stadsmilieu niet schaden.

Om deze redenen zien we dit jaar voor het eerst ook veel merken die puur elektrische stadsauto’s aanbieden. Zo is het Volkswagentrio Up!, Mii en Citigo is vanaf dit jaar enkel nog nieuw met elektromotor te krijgen. Andere merken gooien het nog over de ouderwetse boeg en vernieuwen hun benzinemodellen. Dit maakt het segment dit jaar zeer interessant met aan de ene kant het beste op benzine ooit en aan de andere kant voor veel merken het begin van een nieuw tijdperk. Onze top 10 lijst is daar een mooie weerspiegeling van.

Voor wie is een kleine en compacte auto?

Kopers van een kleine stadsauto hebben over het algemeen twee redenen om een wagen als dit te kopen. Ten eerste is zo’n autootje goedkoop. Met name wanneer u niet heel veel kilometers maakt is een auto in dit segment zeer interessant, vanwege de lage aanschafkosten én dito gebruikskosten. Ten tweede is een kleine auto klein en compact, om maar eens een open deur in te trappen. Dat maakt het tot een fijn voertuig voor in het drukke verkeer. Het past overal tussen en u kunt hem makkelijk parkeren. Daarom kopen ook veel mensen een A-segmenter als tweede auto of als zogenaamd boodschappenautootje.

De lijst met onze top 10 kleine auto’s die u in 2020 kunt kopen

Merk en model Waarom deze A-segmenter kopen in 2020? Prijs (vanaf)
Skoda Citigo e iV Helemaal elektrisch en helemaal stadsauto € 23.290,-
Opel Karl Niet voor niets al jaren een bestseller € 12.099,-
Volkswagen e-up De standaard voor de nieuwe generatie stadsauto’s € 23.476,-
Kia Picanto Bijzonder ruim voor zo’n kleine wagen € 12.715,-
Renault Zoe Kleine auto, grote actieradius € 33.590,-
Toyota Aygo Zuinig, wendbaar en goedkoop € 11.045,-
Hyundai i10 De laatste echte stadsauto? € 12.995,-
Peugeot 108 Misschien wel het leukste autootje € 12.899,-
Suzuki Celerio Extreem zuinig en opvallend ruim € 10.244,-
Seat Mii electric Compact, elektrisch en rijdt meer dan prima € 23.400,-

Criteria voor deze lijst met beste kleine auto’s voor 2020

We hebben de volgende vijf punten per auto goed onderzocht:

  • Veel mensen kopen een auto in dit segment, omdat ze erg zuinig zijn. Daarom vinden wij dit één van de belangrijkste criteria en hebben we hier bij onze beoordeling veel gewicht aan gegeven.
  • Uitrusting en actieve veiligheid. Om de auto’s zo goedkoop mogelijk aan te kunnen bieden, willen fabrikanten van compacte auto’s nog wel eens bezuinigen op de veiligheid. Dat is wat ons betreft niet de bedoeling. Wij hebben veiligheid hoog in het vaandel en straffen onveiligheid af met een plaats buiten onze top 10!
  • Comfort en ruimte. Ook comfort en ruimte zijn geen zaken die vanzelfsprekend zijn in het stadsautosegment. Toch vindt u verrassend veel comfort en ruimte in de modellen die wij voor u hebben uitgekozen.
  • Alle auto’s in dit segment blinken uit in wendbaarheid. Maar er is meer voor nodig om een auto prettig te laten rijden: een soepele transmissie, voldoende motorvermogen en een goed in de hand liggend stuur bijvoorbeeld.
  • Design. Iedereen houdt van mooie auto’s. Hoewel wij het niet de belangrijkste factor vinden bij een stadsauto, geven we de voorkeur aan een mooi gelijnde auto.

Goedkoopste stadsauto voor 2020?

Alle stadsauto’s zijn goedkoop. De elektrische auto’s vormen daar weliswaar een uitzondering op, maar die zijn dan weer goedkoop ten opzichte van de rest van het elektrische aanbod op dit moment. Bovendien zijn deze auto’s nog goedkope in gebruik, waardoor ze wel degelijk als absoluut goedkoop kunnen worden bestempeld. Verder zijn we van mening dat hoe duur een auto is niet van invloed is op hoe goed die is. We beseffen ons dat het voor u, de koper, waarschijnlijk wel uitmaakt, dus daarom hebben we overal netjes de prijs bijgezet.

De beste compacte auto’s van dit jaar

Hier zijn ze dan: de tien auto’s in de compacte klasse die u dit jaar zeker moet overwegen wanneer u op zoek bent naar een nieuwe auto. Deze lijst is niet genummerd, omdat we vinden dat verschillende auto’s die om verschillende redenen goed zijn, niet goed met elkaar vergeleken kunnen worden. Bovendien zullen smaken verschillen, dus laten we het verder aan u om de beste stadsauto voor dit jaar te kiezen.

Skoda Citigo e iV

Skoda Citigo best 2020De Skoda Citigo is al jaren een begrip onder de stadsauto’s en is er vanaf de vierde generatie nu enkel nog als elektrisch voertuig. Voor een stadsauto is hij niet goedkoop, maar voor een elektrische auto is hij heel betaalbaar. Daarbij profiteer je natuurlijk van de 0% BPM en de lagere bijtelling (als je hem zakelijk leaset), waardoor dit toch een erg voordelige auto is. Zoals het een echte Skoda betaamt is deze Citigo uitgerust met vele handigheidjes, zoals een bagagenetje aan de binnenkant van de voorstoelen om even snel iets kleins op te bergen. En met een actieradius van 260 km zal geen stad te groot zijn.

 

Opel Karl

Opel Karl best 2020De Opel Karl werd in 2015 door de Duitsers op de markt gebracht en is sindsdien één van de meest verkochte modellen van ons land. Met een vanafprijs van € 12.099,- is deze compacte wagen heel erg betaalbaar, terwijl de auto kwalitatief toch heel goed in elkaar steekt. De auto is heel netjes afgewerkt, heeft een soepele en zuinige aandrijflijn en kent nauwelijks zwakke punten. Ook is hij opvallend ruim voor een auto in dit segment. Als u niet per se een elektrische auto wilt dan zouden we deze Karl heel hoog op ons verlanglijstje plaatsen!

 

 

Volkswagen e-up!

Volkswagen e-up best 2020Hij is helemaal vernieuwd: vanaf 2020 staat de nieuwe Volkswagen e-up in de showroom en dit zou weleens de nieuwe standaard kunnen worden als het om stadsauto’s gaat. De e-up is een kleine elektrische auto die het beste van twee werelden combineert: geen uitstoot, een grote actieradius (250 km), compact en wendbaar. Daarbij is deze auto helemaal afgewerkt als een nette Volkswagen en voorzien van de nieuwste technieken als rijstrookassistentie, DAB+ radio-ontvangst en automatische airconditioning en snellaadfunctie.

 

 

Kia Picanto

Kia Picanto best 2020Niet nieuw, maar wel helemaal top en natuurlijk gewoon nog nieuw te krijgen in 2020: de Kia Picanto. Bijzonder aan deze goedkope auto (nog geen 13.000 euro) is de combinatie van compacte buitenmaten in combinatie met een ruim interieur en een grote kofferruimte. Dat is echt uniek in dit segment! Deze auto is superwendbaar en voelt zich als een vis in het water in de stad. De auto wordt standaard rijk uitgevoerd met onder meer airco en radio met mp3 speler. Mocht dit niet genoeg voor u zijn dan kunt u tegen een kleine meerprijs ook nog een infotainmentsysteem met groot 7-inch touchscreen en ingebouwde navigatie, parkeersensoren en leuke buitenspiegels in de carrosseriekleur laten monteren.

 

Renault Zoe

Renault zoe best 2020De volledig elektrische Renault Zoe is onlangs helemaal vernieuwd en uitgerust met een nog groter accupakket. Dat betekent dat de auto nu 395 km op een volle accu kan rijden. Dat hebben we nog niet gezien bij de compacte elektrische stadsauto’s! De Renault Zoe is met zijn vanafprijs van 33.590 euro de duurste auto in deze lijst, maar wat ons betreft is hij zijn prijs dubbel en dwars waard. Hij is standaard voorzien van een pittige 135 pk sterke motor en veel comfort met airco, cruise control met snelheidsbegrenzer en licht- en regensensoren.

 

 

Toyota Aygo

Toyota Aygo best 2020Veel mensen zullen bij de term stadsauto meteen aan de Aygo denken. Wat ons betreft terecht. Het model staat al meer dan 15 jaar synoniem voor alles wat zo fijn is aan een stadsauto: hij is licht, compact, goedkoop en superzuinig. Daarbij is het een echte Toyota, dus hij gaat nauwelijks kapot. Ook het model voor 2020 zal veel automobilisten gelukkig maken. De auto is dan wel niet elektrisch, maar helemaal bij de tijd met moderne rijhulpsystemen als noodremhulp en rijstrookassistent. Handig is het infotainment systeem met smartphone integratie en erg leuk zijn het grote aantal mogelijkheden om het autootje helemaal te personaliseren.

 

 

Hyundai i10

Hyundai i10 best 2020Bij Hyundai kiezen ze er bewust niet voor nu al hun kleinste auto elektrisch uit te voeren. D i10 is in 2020 helemaal vernieuwd en wordt nog gewoon geleverd met een (zeer zuinige) benzinemotor met handgeschakelde 5-bak. Dit is goed nieuws voor wie op zoek is naar een voordelige spiksplinternieuwe auto in het mini-segment. De i10 is er namelijk al vanaf net geen 13.000 euro en is standaard zeer rijk uitgerust met onder meer rijstrookassistent, noodremsysteem, vermoeidheidsherkenning, cruise control, lichtsensoren en een energiebesparend start-stop-systeem. Dat is echt niet normaal in dit segment en zou van de i10 zomaar het summum onder de stadsauto’s kunnen maken.

 

Peugeot 108

Peugeot 108 best 2020De Peugeot 108 is een PSA-broertje van de Aygo. De auto’s worden gebouwd in dezelfde fabriek en schelen dus niet zoveel van elkaar. Onder andere het onderstel en de aandrijving is vrijwel hetzelfde. Ook de 108 is dus lekker licht en compact, zeer betaalbaar en uitermate zuinig. U kunt er fijn mee smijten in de bochten en parkeren zal nooit een probleem vormen (zeker niet met de parkeerhulp). Meer nog dan zijn broertje is de 108 erg fris en fruitig vormgegeven, wat hem een grote aaibaarheidsfactor geeft. In 2019 stond deze auto stevig in de top 10 van best verkochte auto’s in ons land, en we kunnen het ons niet voorstellen dat hij ook in 2020 hard over de spreekwoordelijke toonbank zal vliegen.

 

Suzuki Celerio

Suzuki Celerio best 2020Bij Suzuki claimen ze zelf dat de Celerio 1 op 27 rijdt. Zo bizar zuinig is het autootje in de praktijk nou ook weer niet, maar 1 op 20 moet goed mogelijk zijn. Daarmee is deze stadsmini van Suzuki één van de allerzuinigste auto’s die u op dit moment kunt kopen. Overigens blinkt hij niet alleen uit qua verbruik, want hij is ook nog eens erg ruim. Daar waar je in dit segment vaak nauwelijks een kind van langer dan 1,60 op de achterbank kwijt kunt, passen in de Celerio makkelijk vier volwassenen, met hoed op (geen hoge hoed). Ook de kofferruimte is met 274 erg groot. Wanneer u dus op zoek bent naar een ruime en zuinige stadsauto, dan zou deze hoog op uw verlanglijstje moeten staan.

 

Seat Mii electric

Seat Mii electric best 2020Ook helemaal nieuw op het stadsautotoneel dit jaar is de Seat Mii electric. De Seat Mii kenden we natuurlijk al langer, maar nu is de benzinemotor eruit gehaald en vervangen door eentje op elektriciteit. Het resultaat is een auto die veel van zijn uitstekende eigenschappen deelt met zijn voorganger, maar zero uitstoot heeft. Hoewel deze auto wat duurder is in aanschaf, is hij goedkoper in gebruik, dus hij verdient zichzelf vanzelf terug (als u veel kilometers maakt). Dankzij het regeneratieve remsysteem heeft deze auto in de stad een theoretische actieradius van maar liefst 358 km. Daarbij is hij standaard rijk uitgerust met onder meer een 5-inch kleurenscherm met smartphone integratie, automatische airco, DAB+ digitale radio-ontvangst, rijstrookassistentie, verkeersbordenherkenning en een snellaadfunctie. Daar kunt u mee thuis komen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

DutchEnglishFrenchGermanItalianPolishSpanish