
Roetfilter Informatie door Gaspedaal.nl
.
Wat is een Roetfilter (kijk hier)?
Een roetfilter is een filter dat op een auto met een dieselmotor aangebracht kan worden. Vanaf ongeveer 2018 worden sommige merken auto’s met benzinemotor voorzien van een Gasoline Particulate Filter.
Nieuwe roetfilters vangen 30 tot meer dan 95% van het schadelijke roet op. Roetdeeltjes uit dieselauto’s vervuilen de lucht en zijn schadelijk voor de gezondheid. Deze deeltjes leveren een bijdrage aan de concentratie van fijnstof in de lucht. Ze zijn kleiner dan een duizendste millimeter.
Roetdeeltjes ontstaan door de onvolledige verbranding van dieselbrandstof. De kwaliteit van de brandstof, bijvoorbeeld het zwavelgehalte, heeft invloed op het ontstaan van deze deeltjes. Ook de inspuitdruk van diesel is bepalend voor de vorming van fijnstofdeeltjes. Met een goede roetfilter zal de uitstoot van roet dalen tot 0,001 gram/km of minder.
De werking
Roetfilters kunnen worden onderscheiden in gesloten “wall flow“-filters en in (half)open filters. Het is verleidelijk een roetfilter te zien als een soort zeef waar de uitlaatgassen door heen kunnen en de roetdeeltjes op blijven liggen. Deze voorstelling is onjuist. Met name de kleinere deeltjes worden afgevangen doordat zij vastkleven aan de wanden van de poriën van het filtermateriaal. Roetfilters zijn daardoor ook voor de allerkleinste deeltjes effectief.
Een roetfilter kan worden gemaakt van keramisch materiaal, bijvoorbeeld Citroën maakt het uit siliciumcarbide. Een roetfilter wordt zo dicht mogelijk bij de motor in het uitlaatsysteem gemonteerd. De deeltjes verzamelen zich in de filter. In de roetfilter worden de afgevangen roetdeeltjes periodiek verbrand, elke 200 tot 1000 kilometer. Deze verbranding wordt wel aangeduid met regeneratie. Voor die spontane verbranding is een temperatuur van ca. 600°C nodig, die alleen bij zeer hoge motorbelasting wordt bereikt. Om ook bij lagere motorbelasting tot regeneratie te komen wordt of kunstmatig de temperatuur van het uitlaatgas opgevoerd, of door verhoging van het aandeel stikstofdioxide in het uitlaatgas met een oxidatiekatalysator en/of toevoeging van een additief aan de brandstof, zoals ceriumoxide cerine, de ontstekingstemperatuur van het roet verlaagd.
Brandstofadditieven hebben als nadeel dat zij tot asvorming leiden, waardoor de standtijd van de filter wordt beperkt. Sensoren in de filter signaleren wanneer deze verbranding, die een aantal minuten duurt, moet gebeuren.
Andere mogelijke filtermaterialen zijn sintermetaal of gestapelde laagjes metaalgaas en metaalplaat, in alle gevallen voorzien van een katalytische coating.
Keramische wall flow-filters worden vooral toegepast bij nieuwe dieselauto’s. Voor het achteraf uitrusten van bestaande dieselauto’s met een roetfilter komen de (half)open filters meer in aanmerking. Hierbij is immers geen ingreep vanuit het motormanagement mogelijk om de uitlaatgastemperatuur te verhogen, waardoor een gesloten filter verstopt zou kunnen raken. Gesloten filters hebben een rendement van bijna 100 %. Halfopen filters zijn, afhankelijk van de rijomstandigheden, 30 tot 70 % effectief.
Bij het toevoegen van een roetfilter is het streven dat het motorvermogen niet wordt verminderd, maar het kan voorkomen dat de motor 2-4 % meer brandstof verbruikt en dus een hogere CO2-uitstoot heeft. Dit verhoogde brandstofverbruik komt doordat een steeds voller filter een steeds groter obstakel vormt voor de uitlaatgassen. De kracht om de uitlaatgassen door de filter heen te duwen moet door de motor worden geleverd.
Nederland
Nederland loopt hierop vooruit, want vanaf 1 juni 2005 wordt de aankoop van een nieuwe dieselauto met een ultra lage roetuitstoot fiscaal gestimuleerd met een korting van 600 euro op de Belasting van personenauto’s en motorrijwielen (BPM). Nederland is hiermee het eerste Europese land waar de roetfilter fiscaal wordt gestimuleerd. Naar verwachting zullen meerdere EU-landen dit voorbeeld volgen. De achtergrond hiervan is dat de problematiek rond fijnstof in Nederland ernstig is.
Op 1 april 2006 is het ministerie van VROM met een subsidieregeling gekomen die een bijdrage van € 400 toekent aan automobilisten die een bestaande dieselauto (bouwjaar vanaf 1995) van een filter voorzien. Uiteraard moet zo’n filter dan wel aan bepaalde kwaliteitseisen voldoen. Vanaf 1 juli 2006 wordt dit bedrag tijdelijk verhoogd naar € 500. Dit bedrag zou ongeveer 80% van de kosten van de roetfilter dekken, dus 20% van de investering is voor rekening van de eigenaar. De verwachting is dat de kosten voor inbouw zal dalen naarmate er vaker roetfilters worden ingebouwd. De subsidie zal dan ook worden verlaagd.
Sinds 1 januari 2020 moet de eigenaar van een oude dieselauto zonder roetfilter een extra motorrijtuigenbelasting betalen van gemiddeld Euro 250.
.
Roetfilter reinigen door Roetfilter-Cleaning.com
Brandt het roetfilterlampje in het dashboard van uw auto? Grote kans dat uw roetfilter dan verstopt of vol is. Wanneer dit het geval is, kunnen wij het roetfilter reinigen voor een scherpe lage prijs. Een roetfilter reinigen is hét alternatief voor een roetfilter vervangen en scheelt u een hoop geld!
Wat is een roetfilter?
Bij de verbranding van diesel komen kleine deeltjes roet vrij. Om de uitlaatgassen te laten voldoen aan de Europese emissie-eisen hebben auto’s met dieselmotor een dieselpartikel filter (DPF), beter bekend als een roetfilter. Het roetfilter zit in het uitlaatsysteem van de auto en vangt de roetdeeltjes op terwijl de uitlaatgassen erdoorheen stromen. Wanneer u alleen maar korte afstanden rijdt, komt de motor niet op bedrijfstemperatuur. Het roetfilter wordt dan niet warm genoeg, waardoor de verbranding niet optimaal is. Het roetfilter zal in dat geval eerder verstopt raken!
Wanneer moet u het roetfilter reinigen?
Behalve de melding op het dashboard is een verstopt roetfilter ook te herkennen aan:
- hoger brandstofverbruik
- het op hol slaan van de motor
- vermogensvlies
- inhouden en stotteren
Autofabrikanten adviseren daarom om het roetfilter tussen de 130.000 en 200.000 kilometer te vervangen, maar dit is niet goedkoop. Een alternatief voor het vervangen van het roetfilter is het roetfilter te laten reinigen door een specialist. Gelukkig heeft Roetfilter-Cleaning.com deze kennis en het specialisme in huis en staan we graag voor u klaar!
Hoe werkt een roetfilter reinigen?
Bij Roetfilter-Cleaning.com zijn er drie manieren om uw roetfilter te laten reinigen. Zo kunt u bij ons een afspraak maken om het roetfilter af te leveren. Wij reinigen uw roetfilter, terwijl u wacht onder genot van een kopje koffie! Het roetfilter opsturen, is uiteraard ook een mogelijkheid bij Roetfilter-Cleaning.com! Meld uw roetfilter aan, stuur het roetfilter op en krijg binnen enkele werkdagen een professioneel gereinigd roetfilter terug. Bent u niet technisch en wilt u het (de)monteren van het roetfilter liever uitbesteden? Vraag dan direct online een offerte aan voor uw voertuig. Een roetfilter reinigen is nog nooit zó eenvoudig geweest!
.
.
.
Roetfilter reinigen – hét alternatief voor uw roetfilter vervangen
Laat Roetfilter-Cleaning.com uw roetfilter reinigen! Bij ons is roetfilter reiniging beschikbaar voor ieder merk en model. Denk hierbij aan Audi, BMW, Volkswagen, Fiat, Opel, Peugeot, Volvo en nog veel meer. Vraag direct online een roetfilter reiniging aan!